Lacul Sfânta Ana (ROSCI0248), care cuprinde două rezervații naturale: Tinovul Mohoş și Lacul Sfânta Ana. Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic păstrat întreg în sud-estul Europei. S-a format într-unul din craterele geamăne ale Ciomadului Mare care este membru al grupului de munţi Ciomad şi se află la o altitudine de 950 m deasupra nivelului mării. Lacul cu o formă de cerc are o suprafaţă de 22 hectare, o circumferință de 1737 m şi o adâncime medie de 4 m. Lacul nu are izvor, adaosul de apă al lacului este obţinut din apa de ploaie și zăpezile munţilor care îl înconjoară, zăpezi care se topesc primăvara. Lacul este separat de mlaştina de turbă numai de o coamă îngustă.Tinovul Mohoș face parte din situl Natura 2000 Tinovul Mohoș – Lacul Sf. Ana (ROSCI0248), care cuprinde două rezervații naturale: Tinovul Mohoș și Lacul Sf. Ana. Există un crater dublu în partea centrală a Munților Ciomad. La o înălțime de aproximativ 100 de metri deasupra craterului Sfânta Ana, care este învecinată de Muchia Lacului, la 1050 de metri altitudine se află Tinovul Mohoș, un crater de aproape 80 de hectare. Eroziunea descendentă a Apei Roșii, precum și lucrările de drenare efectuate la începutul secolului trecut în 1908, au accelerat stoparea cascadei de patruzeci de metri de pe marginea tivonului.

În imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad, se află Rezervaţia Naturală Protejată Piatra Şoimilor (cu o suprafaţă de doar 1 hectar) ce se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud şi este situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca (858 m altitudine), cu aflorimente de andezite (rocă vulcanică) sub formă de turnuri şi se înălţă deasupra zonei cu 50-60 metri. Aceasta face parte dintr-un peisaj de munte acoperit de vegetaţie forestieră mixtă (foioase-răşinoase). Dintre flora protejată a rezervației se remarcă un endemism local (întâlnit numai în judeţul Harghita, pe stâncării) Hieracium telekianum – o specie de vulturică (vulturica lui Teleki) cu areal foarte restrâns. Putem afla informații despre fauna, flora, geologia și toate caracteristicile zonei dacă vizităm poteca tematică din rezervație!

Despre Bastionul Apor
În 1883, mulţumită contelui Apor Károly a fost construit în partea de jos a vârfului Surduc, Bastionul Apor, acesta fiind un punct panoramic şi de odihnă, care nu a fost folosit niciodată ca obiectiv strategic. Din bastion există a priveliște excelentă asupra orașului Băile Tușnad din Defileul Tușnad, asupra râului Olt și a Rezervației Naturale Piatra Șoimilor.Bastionul Apor a suferit mai multe renovări de-a lungul anilor, dar în fiecare caz s-a conservat clădirea conform stilului și scopului acestuia. Chiar mai mult, acum poate fi vizualizat din oraș chiar dacă este întuneric. Pe parcursul renovării din 2017 s-a amenajat un spațiu de expoziție în incinta basionului prin amplasarea unor panouri cu imagini de arhivă și cu o scurtă prezentare a trecutului acestuia.

Fotografiile și textele aparțin Organizației GeoEcologică ACCENT (Unitatea de management a  destinației ecoturistice Băile Tușnad și împrejurimile).  Pentru mai multe detalii vizitați site-ul: www.bailetusnad.eco

0